Friday, October 18, 2013

Deutsche Welle: Μπούμερανγκ για την ευρωζώνη το haircut στις κυπριακές καταθέσεις

Σαν μπούμερανγκ λειτούργησε για την ευρωζώνη το κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών καθώς όχι μόνο δεν «τιμώρησε» τους Ρώσους καταθέτες, αλλά αντιθέτως τους κατέστησε μετόχους των κυπριακών τραπεζών.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Deutsche Welle, επικαλούμενο δηλώσεις του Κύπριου οικονομολόγου και καθηγητή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, Αλέξανδρου Αποστολίδη, αναφέρει ότι η επιβολή «κουρέματος» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στόχευε τους Ρώσους μεγιστάνες, οι οποίοι διατηρούσαν μεγάλα κεφάλαια στην Κύπρο, λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το γερμανικό πρακτορείο, «το haircut κατάφερε να καταστήσει εν μία νυκτί, την πλειονότητα των Ρώσων καταθετών σε μετόχους των κυπριακών τραπεζών.
Για του λόγου το αληθές, το 16μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου απαρτίζεται από 6 Ρώσους!
«Αυτό πιστοποιεί τους λάθους χειρισμούς των βορειοευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι πίστευαν πως με το haircut θα απάλλασσαν την Κύπρου από τους Ρώσους ολιγάρχες» υποστηρίζει χαρακτηριστικά, ο Α. Αποστολίδης.
«Πλέον, η Κύπρος είναι εντελώς εξαρτημένη από την Ρωσία. Πριν, ήταν απλώς καταθέτες. Τώρα είναι μέτοχοι, διοικώντας μία από τις πλέον, συστημικές τράπεζας της χώρας» προσθέτει εν συνεχεία, ο Κύπριος οικονομολόγος.
Η Γερμανία ήταν μία από τις προεξέχουσες χώρες στην εν λόγω πρωτοβουλία, επιδιώκοντας να «σώσει» τις κυπριακές τράπεζες από τους Ρώσους ολιγάρχες, που είχαν τρέψει το νησί σε «πλυντήριο» βρόμικου χρήματος.
«Ο στόχος απέτυχε. Οι Ρώσοι, όχι μόνο δεν έφυγαν, αλλά αντιθέτως παρέμειναν, με ενισχυμένη πλέον, θέση» σχολιάζει το Deutche Welle.
«Η απόφαση για το haircut ήταν περίεργη, καθώς στόχευε στην μετατροπή των ρωσικών καταθέσεων σε μαξιλαράκι σωτηρίας των τραπεζών. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως αντίθετα, καθώς οι Ρώσοι είναι πλέον μέτοχοι» παραδέχεται τέλος, ο Σωφρόνης Κληρίδης, έτερος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.