Wednesday, September 25, 2013

Μικρές αλλαγές στο μαγείρεμα με μεγάλα ωφέλη

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τι πρέπει να υπάρχει στο πιάτο μας, ώστε να θεωρούμε ότι τρεφόμαστε σωστά. Όσπρια, δημητριακά, κρέας, ψάρι, ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά είναι οι σωστές επιλογές.
Όμως, σημασία έχει και ο τρόπος παρασκευής καθώς και τα συμπληρωματικά υλικά που χρησιμοποιούμε.


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  5ways_healthy_cooking_Nomorediet.gr.jpeg Εμφανίσεις:  2 Μέγεθος:  314,2 KB



Υπάρχουν μερικά "κόλπα" που μπορείτε να ακολουθήσετε κατά την παρασκευή του φαγητού σας, ώστε να το κάνετε πιό υγιεινό, χωρίς να στερήσετε από αυτό γεύσεις και αρώματα.

1. Βάλτε ελαιόλαδο παντού. Αποφύγετε το βούτυρο και τα κορεσμένα του λίπη στο φαγητό και στα γλυκά σας. Πάντα φυσικά με μέτρο, γιατί και το ελαιόλαδο δεν είναι "αθώο" από άποψη θερμίδων, αλλά υπερτερεί σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα λάδια και βούτυρα.

2.Χρησιμοποιήστε ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι στα φαγητά σας. Έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο κι άλλα θρεπτικά συστατικά.

3.Το κρέας είναι απαραίτητο ως πηγή πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά προτιμήστε το άπαχο, κι αν πρόκειται για κοτόπουλο αφαιρέστε την πέτσα, γιατί εκεί βρίσκεται μεγάλο μέρος του λίπους. Βάλτε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα οπωσδήποτε το ψάρι και συνοδέψτε το πιάτο σας με λαχανικά.

4.Χρησιμοποιήστε ημιαποβουτυρωμένη κρέμα γάλακτος και γάλα 1,5%. Η γεύση του φαγητού δεν θα αλλοιωθεί και σεις θα έχετε πάρει λιγότερα λιπαρά.

5.Βάλτε λιγότερο αλάτι στο φαγητό την ώρα που το μαγειρεύετε. Ενισχύστε τη γεύση του με φρέσκα βότανα, καρυκεύματα και λεμόνι και δεν θα καταλάβετε τη μερική απουσία του αλατιού.