Το πιάτο της υγιεινής διατροφής βοηθάει να δημιουργήσετε υγιεινά γεύματα. Δημιουργήθηκε από τους ειδικούς πάνω στη διατροφή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ (Harvard School of Public Health) και μας δείχνει πώς πρέπει να είναι κατανεμημένα τα είδη των τροφών στο πιάτο.
1. Λαχανικά (πράσινο χρώμα): Καταναλώστε όσο μεγαλύτερη ποικιλία μπορείτε, ιδανικά διαλέγοντας λαχανικά εποχής. Μην ξεχνάτε ότι οι πατάτες (ναι, οι τηγανητές), δεν συγκαταλέγονται στα λαχανικά.
2. Φρούτα (κόκκινο χρώμα): Διαλέξτε από όλων των ειδών τα φρούτα ώστε να έχετε ποικιλία στη γεύση αλλά και στις διαφορετικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που έχει το καθένα.
3. Δημητριακά (καφέ χρώμα): Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως (ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά) για να βάλετε στο πιάτο σας αντί των αντίστοιχων επεξεργασμένων λευκών.
4. Πρωτεϊνη (πορτοκαλί χρώμα): Το ψάρι, τα πουλερικά, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί είναι οι υγιεινές επιλογές, όσον αφορά την πρόσληψη πρωτεϊνης.
Το κόκκινο κρέας και το τυρί, είναι καλό να καταναλώνται περιορισμένα λόγω των αυξημένων λιπαρών τους ενώ το μπέικον, τα αλλαντικά και τα επεξεργασμενα κρέατα είναι καλό να αποφεύγονται.
Χρησιμοποιήστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική σας και αποφύγετε το βούτυρο και τη μαργαρίνη.
Πιείτε νερό, τσάι και καφέ χωρίς ζάχαρη (ή με λίγη).
Τα γαλακτοκομικά να μην ξεπερνούν τις δύο μερίδες/ημέρα και προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα από τους χυμούς (όχι παραπάνω από 1 μικρό ποτήρι την ημέρα).
Αποφύγετε τα αναψυκτικά με ζάχαρη.
1. Λαχανικά (πράσινο χρώμα): Καταναλώστε όσο μεγαλύτερη ποικιλία μπορείτε, ιδανικά διαλέγοντας λαχανικά εποχής. Μην ξεχνάτε ότι οι πατάτες (ναι, οι τηγανητές), δεν συγκαταλέγονται στα λαχανικά.
2. Φρούτα (κόκκινο χρώμα): Διαλέξτε από όλων των ειδών τα φρούτα ώστε να έχετε ποικιλία στη γεύση αλλά και στις διαφορετικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που έχει το καθένα.
3. Δημητριακά (καφέ χρώμα): Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως (ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά) για να βάλετε στο πιάτο σας αντί των αντίστοιχων επεξεργασμένων λευκών.
4. Πρωτεϊνη (πορτοκαλί χρώμα): Το ψάρι, τα πουλερικά, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί είναι οι υγιεινές επιλογές, όσον αφορά την πρόσληψη πρωτεϊνης.
Το κόκκινο κρέας και το τυρί, είναι καλό να καταναλώνται περιορισμένα λόγω των αυξημένων λιπαρών τους ενώ το μπέικον, τα αλλαντικά και τα επεξεργασμενα κρέατα είναι καλό να αποφεύγονται.
Χρησιμοποιήστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική σας και αποφύγετε το βούτυρο και τη μαργαρίνη.
Πιείτε νερό, τσάι και καφέ χωρίς ζάχαρη (ή με λίγη).
Τα γαλακτοκομικά να μην ξεπερνούν τις δύο μερίδες/ημέρα και προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα από τους χυμούς (όχι παραπάνω από 1 μικρό ποτήρι την ημέρα).
Αποφύγετε τα αναψυκτικά με ζάχαρη.